Het product is succesvol aan uw winkelwagen toegevoegd

Kinderen bij ouders in bed, verstandig of niet?

De meningen over samen slapen met je kinderen zijn heel erg verdeeld. Het ene gezin vind het gezellig om bij elkaar te liggen terwijl het andere gezin een mooie babykamer heeft ingericht waar kinderen komen te liggen. De leeftijd van de kinderen speelt dan ook een grote rol.

Je baby in bed of een eigen kamer?

Uit Brits onderzoek blijkt dat de kans op een wiegendood twee keer zo groot is als baby’s bij de ouders in bed slapen. Een wiegendood bij een kindje komt voor tot ze ongeveer 2 jaar oud zijn. Daar tegenover blijkt uit een ander onderzoek dat baby’s die bij hun ouders slapen zich beter hechten en veiliger voelen. Hierdoor ontwikkelen ze zich emotioneel en sociaal beter. Samen slapen is tenslotte een veelvoorkomende situatie in verre landen en bij zoogdieren. Samen slapen kan worden opgevat als samen in één bed liggen en samen op dezelfde kamer slapen. In één bed liggen met je baby is al snel gevaarlijk, bedden zijn niet ontworpen voor de veiligheid van jonge kinderen. Een baby kan klem komen te liggen tussen het matras, een van de slapende ouders kan op de baby rollen, de deken kan hem verstikken en zaken zoals drank en roken verhogen het risico op wiegendood.

‘Niet in 1 bed, wel samen op 1 kamer’

Samen in één kamer liggen is het beste voor baby’s. Naast de eerder genoemde voordelen, zijn er nog meer; ouders zijn alerter en kunnen meteen reageren op een geluid of de afwezigheid hiervan en het versterkt de band met hun kindje. Daarnaast wordt een wiegendood beperkt omdat baby’s die alleen liggen in een diepere slaap terecht komen en kunnen doorslapen wat kan resulteren in een wiegendood. Baby’s die samen met de ouders in een kamer liggen, worden af en toe kort wakker door geluiden waardoor het doorslapen geen kans heeft. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid raadt aan je baby niet voor 4 maanden mee in bed te nemen. Je kunt je baby wel meteen in een eigen bedje of wiegje op dezelfde kamer leggen.

In bed met peuters en kleuters

In sommige culturen krijgen kinderen pas een eigen bed wanneer ze twaalf jaar worden. Of Nederlandse ouders en de kinderen dit nog willen als ze 12 jaar zijn, is nog maar de vraag. Een peuter of kleuter kan wel samen met de ouders in bed zonder de zorgen die je bij een baby hebt. Als ze klein zijn, willen ze maar al te graag bij de ouders erbij kruipen. Samen met je kleuter slapen heeft voordelen voor hun ontwikkeling en de band met beide ouders. Het heeft een positief effect op de eigenwaarde, gedrag en tevredenheid van je kleintje. Slaapproblemen komen ook minder voor omdat de kinderen zich veilig voelen en slapen niet zien als iets negatiefs. Het enige nadeel voor de ouders kan slaapproblemen zijn als je een drukke dromer hebt en de intimiteit, die anders georganiseerd moet worden.

Jouw situatie

Kinderen groeien op in een eigen tempo maar in bed slapen bij de ouders blijft toch jarenlang populair. Volg je gevoel voor je eigen situatie, er is geen goed of fout. Bepaal samen als ouders wat jullie fijn vinden of sluit een compromis met je kind om 1 á 2 dagen van de week bij jullie in bed te kruipen en de andere dagen in zijn eigen kamer te slapen om een stukje zelfstandigheid te ontwikkelen.

Hebben jullie besloten om (af en toe) samen te slapen met de kindjes? Zorg voor een extra groot slaapoppervlak met bijvoorbeeld ons 200 x 220 cm matras. Een fijn matras van 5 lagen waarbij niemand iets voelt als een van de slapers zich omdraait.

Bron: 
Jay Gordon, M.D. en Maria Goodavage – Good nights (2002)
Unicef UK Baby Friendly Initiative

In een wereld
van slapende merken zijn wij klaarwakker.

Het is onze missie om mensen te helpen om meer uit het leven te halen door ze een goede nachtrust te bieden op ’s werelds beste matras. Om mensen met een lach hun bed uit te laten stappen en de dag vol energie te leven. Daar doen we het voor. Vandaar dat het merk Kingaru volledig in het teken staat van ‘Recharge for life’: letterlijk het opladen voor het leven. Om vandaag met alle rust af te sluiten en morgen energiek opnieuw te beginnen.

Lees ons verhaal